Mis gibi kokusuyla özellikle hamur işlerinde eve soslarda sıkça kullanılan susam yağı formuyla cilt, saç için kullanılan mucizevi bir doğal yağdır. Geçmişten günümüze özellikle Hindistan bölgesinde şifa bulmak amacıyla susam yapı sıkça kullanılmıştır.
Susam yağı susam bitkinsin tohumlarının özel presten geçirilmesiyle elde edilir. Susam yağının elde edilmesi oldukça zahmetlidir. Susam yağı içerisinde E ve B vitaminleri başta olmak üzere birçok vitamin ve mineralleri barındırmaktadır. Lezzetler lezzet katan susam ve susam yağı günümüzde kozmetik, sağlık alanlarında da sıkça kullanılmaktadır.
Susam Yağının Faydaları
Dermokozmetik ürünler içinde fazlasıyla kullanılan susam yağı, saça ve cilde sunduğu faydaları ile konuşulan bir bitki özüdür. Susam yağının vücuda faydaları oldukça fazladır. Ancak bu yazımızda en etkili faydalarını sizlere sunacağız.
- Susam yağı saç için faydalıdır. Kepeklenme, saç dökülmesi gibi sorunlara iyi gelir. Susam yağını saç derisine masaj yaparak veya saç maskesi şeklinde uygulayabilirsiniz. Düzenli kullanımda saçlarınız daha parlak gür ve sağlıklı olacaktır. Ayrıca saç beyazlamalarının da önüne geçer. Saç derisinin beslenmesini sağlar, saç kırıklarını önler.
- Susam yağı kirpiklerin uzamasında da etkili olan bir bakım yağıdır. Kaş-kirpik bakım rutinlerinize ekleyebilirsiniz
- Cilt kanserine karşı korur. Palmitik asit, sitrik asit ve linoleik asit içeriğiyle cildi derinlemesine nemlendirir. Cilt kuruluğunu önler. Kuru ve hassas ciltler düzenli kullanımda ciltteki egzama ve sedef gibi cilt sorunlarından kurtulurlar.
- Tepeden tırnağa faydaları saymakla bitmeyen susam yağı tansiyonu dengeler. Kötü kolesterol seviyesini düşürür.
- Susam yağı cildi güneşin zararlı etkilerinden korur.
- Akne ve sivilce oluşumunun önüne geçer, gözeneklerin sıkılaşmasında etkilidir.
- Cildin elastikiyetini arttıran susam yapı kırışıklı ve ince çizgi oluşumunu geciktirir.
- Cilt çatlakları için susam yağı kullanılabilir. Düzenli kullanımda çatlak oluşumunu önler. Eklem ve dirseklere sürülebilir. Özellikle soğuk aylarda kuruluğun önüne geçer.
- Susam yağı anti bakteriyel etkiye sahiptir ve ciltte oluşabilecek enfeksiyonlarının önüne geçer.
- Susam yağı tırnak bakımına da kullanılabilir. Tırnak yapısını güçlendir ve kolay kırılmaları engeller.
- Susam yağı yeni hücre oluşunu ve kolajen üretilmesini destekler. Cildi sıkılaştırır ve sarkmaları önler.
Susam Yağı Nasıl Kullanılmalıdır?
Susam yağını saçlar için şampuanınıza ekleyerek kullanabilirsiniz. Şampuan içerinse birkaç damla eklemek yeterlidir. Cildiniz için susam yağını tek başına veya bazı hafif yağlarla seyrelterek kullanabilirsiniz. Susam yağa cilde bakım yaparak cildi güzelleştirir ve pürüzsüzleştirir. İçerdiği E vitamini ile cildi yoğun şekilde nemlendirir. Susam yağı her cilde uygundur.
Günlük cilt bakım rutinlerinize ekleyebilirsiniz. Makyajınızı susam yapıyla çıkarabilirsiniz. Makyajı çıkardıktan sonra cildinizi arındırmak için susam yağıyla temizleyin Bu şekilde kalan tüm kirleri alır ve cildi toksinlerden temizler. Susam yağını badem yağı, zeytinyağı ile seyrelterek kullanabilirsiniz. Örneğin 2 damla susam yapı ve 1 damla zeytin yağını karıştırın ve temiz cildinize pamuk ile uygulayın.
Susam yağını banyo suyunuza karıştırarak da kullanabilirsiniz. Cildinizi yoğun şekilde nemlendirir. Duştan sonra tekrar nemlendirmeye gerek kalmaz.
Susam Yağı ile Cilt Maskesi Tarifleri
Malzemeler: Organik bal, susam yağı, gül suyu
Yapımı için tüm malzemeleri karıştırın ve pürüzsüz hale getirin. Ardından karışımı temiz cildinize uygulayın ve yarım saat bekletin. Sonra ılık suyla durulayın.
Susam Yağı ile Saç Maskesi Tarifi
Malzemeler: susam yağı, defne yağı, çörek otu yağı
Yapılışı için tüm malzemeleri karıştırın ve hafif ıslak saçınıza uygulayın. Saçlarınıza nemli bir havlu sarın ve 2-3 bekletin. Vaktiniz varsa daha fazla bekletebilirsiniz. Ardından maskeyi çıkararak saçlarınızı şampuanla yıkayın. Bu maskeyi haftada 1 kez uygulayabilirsiniz. Düzenli kullanımda saç dökülmeleri azalır, daha gür ve parlak saçlara sahip olursunuz.
Not: Yaşadığınız bir cilt problemi karşısında yapmanız gereken en doğru şey, uzman bir doktordan yardım almak olacaktır. Susam yağının faydaları ile ilgili aktardıklarımız genel faydalar olup her insanda kullanımı uygun olmayabilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Aynısefa Yağının Cilde Faydaları