Saçkıran bir diğer adıyla da bilinen alopesi genellikle 40 yaş altındaki gençlerde görülen kalıtsal faktörler, bağışıklık sisteminin zayıf olması, kimyasal cilt bakım ürünleri ve kullanılan İlaçlardan dolayı meydana gelen bir tür cilt hastalığıdır.
kadınlara göre erkeklerde daha çok rastlanan bu rahatsızlığın sebebi nedir? Bu yazımızda saçkıran nasıl önlenir ve doğal yöntemlerle nasıl geçer bunlardan bahsettik.
Saçkıran Neden olur?
Bir nevi cilt hastalığı olan saçkıran, saç kirpik kaş sakal gibi tüylerin aniden ve hızlı bir şekilde dökülmesiyle meydana gelir. Saçkıranın oluşmasındaki nedenleri bilinmese de sebeplerinden bazıları Kalıtsal hastalık ve güvenirliği olmayan kimyasal içerikli ürünler olabilir. Bu ürünler ciltte mantar egzama vb. gibi cilt rahatsızlıkların oluşumuna sebep olarak saçkıranın meydana gelmesini sağlayabilir.
Bunun yanında zararlı alışkanlıklar İlaç kullanımı ve streste saçkıran oluşumunu tetikler. Bazı uzmanlara göre bazı hastalıklarında saçkırana sebep olabileceği söylenir. Bu hastalıklar mantar, egzama, sedef, astım triod addison gibi hastalıklardır.
Saç Kıran Nasıl Önlenir?
Saçkıran hastalığının önlemek için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Örneğin çoğu hastalıkları tetikleyen strestir stresten uzak durarak saçkıran oluşumunu önceleyebiliriz. Bunun yanında vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri vererek sağlıklı besinler ve düzenli su tüketimiyle önlenebilir.
Cilt rahatsızlıkların oluşumundaki büyük sebeplerden biri olan güvenirliği olmayan kimyasal içerikli ürünler yerine tamamen saf doğal yağlar ve ürünler kullanarak hem cilt sağlığını koruyarak hem de saçkıran gibi cilt rahatsızlıklarını önleyebilirsiniz. Peki saçkıranın tedavisinde kullanılan doğal yöntemler Nelerdir. İşte saçkıran hastalığına karşı 5 doğal yöntem…
İlginizi Çekebilir: Soğan Kürü Faydaları Nelerdir
1- Sarımsak Kullanın
Doğal antibiyotik olan ve birçok hastalıklara enfeksiyon ve iltihaplara karşı doğal çözüm olan sarımsak saçkıran tedavisinde önemli bir rol oynar.
Dökülme olan bölgeye 1 diş sarımsağı ezerek sürün ve tülbent yardımıyla üstünü kapatın. 1 saat beklettikten sonra su ile temizleyebilirsiniz. İsteğe göre gece yatmadan önce uygulayarak sabaha kadar deriye nüfus ederek daha çok işe yaramasını sağlayabilirsiniz. Haftada bir kere düzenli bir şekilde dökülme durana kadar uygulayabilirsiniz.
2- Çay Ağacı Yağını Deneyin
Saçkıran tedavisinde etkili olan doğal yağlardan biri çay ağacı yağıdır. Antibakteriyel özelliği sayesinde saçkıran oluşumu önler. Bunu için yapmanız gereken dökülme olan bölgeye çay ağacı yağı sürüp 1 saate kadar bekletin daha sonra o bölgeyi yıkayın. Bu yöntemi düzenli bir şekilde her gün uygulayarak saçkıran hastalığını en aza indirebilirsiniz.
3- Hindistancevizi Yağını Deneyin
anti-mantar özelliği sayesinde saç kıran hastalığının tedavisinde etkili bir bitkisel çözüm olan hindistancevizi yağıdır. Hindistancevizi yağını dökülme meydana gelen bölgeye sürerek masaj uygulayın. 1 saat beklettikten sonra o bölgeyi yıkayabilirsiniz. Daha iyi sonuç almak için bir hafta boyunca 1 veya 2 defa kullanabilirsiniz.
4- Elma Sirkesi Kullanın
Vücuttaki iltihap enfeksiyonlara ve birçok hastalıkların tedavisinde kullanılan elma sirkesi doğal antibiyotik görevini üstelenir. Saç kıran tedavisinde de önerilen elma sirkesini dökülme olan bölgeye pamuk yardımıyla sürerek 1 saate kadar bekletin daha sonra o bölgeyi yıkayın. Elma sirkesini antioksidan özelliğe sahip olan zeytinyağı ile birlikte karıştırıp kullanabilirsiniz .Etkili bir sonuç almak için Bir hafta boyunca her gün uygulayın.
5- Aloe vera Kullanın
Saçkırana karşı faydalı olan bir diğer doğal yöntem ise aloe veradır. dökülme yaşanan bölgeye aloe veranın yapraklarından elde ettiğiniz jeli sürerek masaj yapın. 1 saat kadar beklettikten sonra yıkayabilirsiniz. bir hafta boyunca her gün uygulayabilirsiniz.
Not: Makalede bahsettiğimiz doğal yöntemleri uygulamadan önce alerjik reaksiyonlara karşı bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz.