Botoks bir bakteriden elde edilen estetik tıp için yüz kırışıklıklarında ve koltuk altında kullanılan bir işlemdir. Botoks esasen bir bakteriden üretilmiş olan zehirdir. Ancak bu zehir saf hale getirilmiş ve insanlık için faydalı bir hale getirilmiştir. Özütü saflaştırılmış proteindir. Botoks uygulaması ilk kez şaşılık hastalığını tedavi için kullanılmıştır.
Botoks işlemi ile derideki kırışıklık ve ince çizgiler geçici bir süre ile yok edilir. Bu süre kişiye göre değişmekle birlikte genelde 4-6 ay arasıdır. Kişinin yaşına ve botoks yapılan bölgeye göre bu durum değişkenlik gösterir. Ayrıca herkesin kullandığı mimik sayısı ve kas hareketleri farklıdır. Bu nedenle botoks süresinin değişmesi oldukça normaldir. Hamile ve emziren anneler ve kas-sinir sitemi hastalığı olanlar dışındaki herkes botoks yatırabilir.
Bir iğne ile uygulanan botoks işlemi alın, boyun ve yüzdeki kırışıklıklar için, koltuk altı terlemesi için, yüzde istenmeyen tiklerin ve kırışıklıkların tedavisi için, göz çevresindeki kaz ayakları için sık sık yaptırılır.
Botoks işlemi uygulama süresi 10-15 dakika olup bu esnada herhangi bir acı hissedilmez. Uygulama sonunda iş hayatına hemen dönebilirsiniz. Ancak botoks yapıldığı gün kuaföre, spora, saunaya gidilmemelidir. Botoksun tüm yüze dağılmaması için yüz üstü veya yan yatılmamalıdır. Botoks tam etkinsi 5-7 gün içerisinde gösterir.
Botoks Niçin Yapılır, Hangi Bölgelerde Etkilidir?
Migren hastalığı içi de botoks yapılmakta ve ağrıyı azalttığı bilinmektedir. Botoks 2- ve 30 lu yaşlarda yapılabilir. Botoks işlemi şunla riçin yapılır:
- Kızgınlık çizgisi, alın çizgisi,
- Üst dudak üzerindeki ince çizgiler için
- Kaş kaldırılması için,
- Boyun derisindeki kırışıklıklar için,
- Migren gibi kronik ağrıların tedavisi için,
- Aşırı tükürük üretimi için, Göz çevresindeki çizgiler ve aşırı terleme rahatsızlığı için uygulanır.
Botoks Nasıl Uygulanır?
Estetik tıp dalındaki bu işlemi mutlaka alanında uzman bir doktora yaptırmak gereklidir. Botoks işlemi klinikte steril bir ortamda ince bir iğneyle uygulanır. Botoks işlemi doktor tarafından kas içerisinde enjeksiyon ile uygulanır. Tekniği bilen ve beklentiniz karşılayacak bir doktora yaptırmak gereklidir. Botoks uygulaması ile sinir uçlarındaki maddenin salınımı engellenerek gerçekleşir.
Botoks çok ince bir iğne ile uygulandığı için bir acı hissedilmez. Yine de acı eğişiniz düşük ise önceden buz ile masaj yapılabilir veya lokal olarak krem sürülebilir. Bu nedenle anestezi uygulanmadan botoks işlemi yapılır. Botokstan sonra uygulanan bölgede hafif kızarıklık ve kabarıklık görülebilir. İşlemden sonra soğuk jeller ile hafif şekilde baskı yapabilirsiniz.
Botoks el, ayak ve koltuk altındaki aşırı terlemeler için de çözümdür. Bunun için öncesinde bu bölgeler krem ile lokal olarak uyuşturulur ve ter bezlerinin en yoğun olduğu bölgeye botoks işlemi yapılır. Botoks işlemi genelde 6 ayda bir yenilenmektedir. Koltuk altına botoks yağıldıktan sora 10 ay boyunca terlemeyi kontrol altında tutar.
Botoks olukça popüler bir uygumadır ve 20’den fazla botoks markası vardır. Bunun için gittiğiniz yerde doktorunuzdan hangi marka botoks olduğunu öğrenin ve güvenilir bir yerde botoks yaptırın. Aşırı miktarda ve yanlış yapılan botoksların sonucunda yüzdeki tüm mimikler kaybolur ve yüz kasları kıpırdamaz. Bu da yapay bir görüntüdür.
Botoks Gençleştirir mi?
Botoks ile gençleşme tabiî ki olmaz. Sadece istenmeyen kırık görüntülerin kalkmasıyla daha genç ve sağlıklı bir cilt görünümü oluşur. Botoks hem tedavi edici hem de koruyucudur. Yıllar içinde yüze yerleşmiş olan kırışıklıkların açılmasını sağlar. Ayrıca henüz oluşmamış kırışıklıkların oluşmasını da engeller.
Botoks, doğru şekilde uygulandığında herhangi bir yan etkisi olmaz. Ancak doğru bir yerden ve işinde uzman olan birinden destek almanız gerektiğini unutmayın.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Cilt Tonu Eşitliği için Ne Yapılması Gerekir?
Karma Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?